arasına yapıştırın. AdSense kodunuz ANNE BEBEK PORTALI: Depresyona İyi Gelen Yiyecekler

25 Ocak 2017 Çarşamba

Depresyona İyi Gelen Yiyecekler

Depresyon; umutsuzluk, üzüntü, ağlama nöbetleri, eskinden keyif alınan aktivitelerin artık zevk vermemesi, uyku düzeninin bozulması ve iştah değişiklikleri ile karakterize bir hastalıktır. Hafif ve orta dereceli depresyon yaşam tarzında yapılacak değişiklikler, dengeli beslenme ve terapi ile tedavi edilebilirken ilerlemiş depresyon tedavisi için ilaç kullanılması gerekebilir.

Depresyondaki kişiler bu ruh halinin iştahı kesebileceği ya da aşırı oranda arttırabileceğini de unutmadan, kilo kontrolünü sağlamak adına beslenmelerine özellikle dikkat etmelidir.

Depresyon Tedavisine Yardımcı Besinler

Balık: Son yıllarda omega 3 yağ asitleri üzerine yapılan hemen her araştırma bu esansiyel yağ asitlerinin depresyon tedavisine yardımcı olduğu yönünde sonuçlara sahiptir.

Özellikle soğuk deniz balıkları olan somon, uskumru ve ton balığında bol miktarda bulunan omega 3 yağ asitleri merkezi sinir sistemi gelişimine katkıda bulunuyor.

Yine yapılan çalışmalar bu tip balıkların yüksek oranda tüketildiği ülkelerde depresyon oranının diğer ülkelere göre daha düşük olduğunun altını çiziyor.

Omega 3 yağ asidi alabilmek için sadece balık tüketmeniz gerekmiyor, keten tohumu yağı, kabak çekirdeği, ceviz de bu yağ asidi bakımından oldukça zengin. Doktorunuza danışarak balık yağı kapsülü de kullanabilirsiniz.

Meyve ve Sebzeler: Vitamin, mineral, antioksidanlar ve diyet lifi bakımından zengin olan meyve ve sebzeler depresyonun belirtilerinin hafifletilmesi için kullanılabilir.

Çilek, narenciye, muz, kavun, domates, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, kuşkonmaz, Brüksel lahanası fiziksel ve ruhsal sağlığınız için tüketebileceğiniz meyve ve sebzelerden bazıları.

B Vitaminleri: Suda çözünebilen B kompleks vitaminleri sindirim sırasında gıdaların parçalanmasında kullanılır. Uzmanlar ayrıca, özellikle B6 ve folik asitin duygu durumu dengesine katkıda bulunarak depresyon belirtilerini hafiflettiğini söylemektedir.

B6 vitaminini tahıl, patates, muz, nohut, tavuk, biftek, alabalık, ayçiçeği çekirdeği, fıstık ezmesi ve ıspanak gibi besinlerden alabilirsiniz. Folat ya da folik asit ise sığır eti, ıspanak, fasulye, kuşkonmaz, pirinç, ıspanak, brokoli ve bezelyede bol miktarda bulunur.

B12 vitamini eksikliğinin depresyona neden olduğu konusunda kesin bir kanıt bulunmamasına karşın bu vitaminin beyin kimyasallarının düzenlenmesine yardımcı olduğu biliniyor. Uzmanlar B12 vitamini eksikliğinin “homosistein” birikimine yol açabileceğini ve depresyonu tetikleyebileceğini belirtiyorlar.

E Vitamini: Yağda çözülen bir antioksidan olan E vitamini üzerine yapılan araştırmalar E vitamini eksikliğinin depresyon hastalarında görülen ortak bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır.

Buğday tohumu yağı, badem, ayçiçeği çekirdeği, ayçiçek yağı, aspir yağı, fıstık ezmesi, yer fıstığı, ıspanak ve brokoli gibi besinleri düzenli olarak tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda E vitamini alabilirsiniz.

Depresyona İyi Gelmeyen Gıdalar

Şekerli Yiyecekler: Kan şekeri seviyemiz tükettiğimiz gıdalar ile dalgalanır. Aşırı şekerli gıdalar geçici bir rahatlama duygusu ve kısa süreli enerji sağlarken bir süre sonra aniden düşen şeker yorgunluğa ve daha kötü hissetmeye yol açabilir.

Kandaki yüksek şeker, insülinin glikozu temizlemek için daha fazla salgılanmasına yol açar ve bu durum vücut enerjisini azaltır. Yüksek insülin uyku bozuklukları, baş dönmesi, sinirlilik hali ve öfke patlamaları gibi belirtilerle kendini gösterir.

Aşırı Sodyum: Sodyum organların normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli bir elektrolittir ancak aşırı sodyum tüketimi hipertansiyon başta olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Sodyumun depresyon belirtilerine etkisi ise aşırı miktarlarda tüketildiğinde kronik yorgunluğa neden olmasıdır.

Alkol: Alkol tek başına merkezi sinir sistemi üzerinde yarattığı etki ile kronik depresyona neden olabilir. Kişi depresyon sırasında olumsuz düşüncelerden kurtulmak ve kendi kendini tedavi etme isteğiyle alkole yönelebilir ancak alkolün yarattığı sanal rahatlama kısa sürede depresyonun derinleşmesine neden olacaktır.

Sonuç olarak depresyon, bazen sadece mevsimsel değişiklikler, iş veya okulda yaşanan sıkıntılar nedeniyle kısa süreli olarak görülebilmektedir.

Bu tip hafif ve orta dereceli depresyonun tedavisinde doğru besinlerden yardım alarak iyileşme sürecini kısaltabilirsiniz. Ancak tedavi edilmeyen ve ilerlemiş depresyon kişiyi intihar duygularına yönlendirebilir ve sosyal hayatını bitirebilir.

Bu gibi ciddi sonuçlara yol açmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım almalı ve belirtiler derinleşmeden doğru tedavi sürecini başlatmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder