Grip, virüs nedeniyle üst solunum yollarının iltihaplanmasıdır. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, yüksek ateş ve vücudun geneline yayılan ağrılarla birlikte görülen gribin daha kısa sürede geçmesi için bazı yiyeceklerden yardım alabilirsiniz.
Vitamin ve mineral bakımından zengin sebzeleri kullanarak hazırlayacağınız çorbalar, aynı zamanda vücudun hastalık sırasında daha fazla ihtiyaç duyduğu suyu alabilmesi için önerilen ilk yiyecektir.
Hastalığın şiddetlendiği günlerde bol bol bitki çayı, su, taze sıkılmış meyve suları içebilirsiniz.
Grip İçin Çorba Önerisi
Aşağıdaki çorba tarifi “Yağmur Ormanları Bitkisel Önerileri” kitabının yazarı Rosita Arvigo’ya ait.
Malzemeler: Doğranmış yarım lahana, doğranmış 1 soğan, 4-5 diş havanda dövülmüş sarımsak, dilimlenmiş 3 havuç, 3 adet doğranmış kereviz, 6 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil, 1 limonun suyu.
Hazırlanışı: Sebzeleri yaklaşık 30 dakika kadar haşladıktan sonra zencefil ve sarımsağı ekleyip 5 dakika daha haşlayın. Tencereyi ateşten alıp çorbayı blenderden geçirin. Son olarak limonu ekleyip karıştırın. Grip sırasında tıkanan solunum yollarını açmak için bir miktar kırmızıbiber ekleyerek içebilirsiniz.
Gribe İyi Gelen Yiyecekler
Gribin sistemden daha hızlı atılması için genel olarak vücudu güçlendiren C vitamini bakımından zengin gıdaların, içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
C vitamini yazısında bu yiyeceklerin neler olduğu konusunda daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun dışında aşağıdaki yiyecekleri daha sık tüketerek gribin belirtilerini hafifletebilirsiniz.
Haşlama balık, tavuk suyu, taze sıkılmış meyve suları, haşlama tavuk, tavuk ve sebze çorbaları, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil çayı, ekinezya çayı, kuşburnu çayı, adaçayı, papatya çayı, okaliptüs çayı.
Grip boyunca vücudunuzun susuz kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bitki çayları bu konuda size yardımcı olabilir. Sıcak çay aynı zamanda boğaz ağrılarını ve öksürüğü hafifletir.
Sindirimi zor, ağır yemekler sindirilirken daha çok enerji harcadığı için bu tip yiyeceklerden uzak durun.
Neler Yememeli?
Doğru beslenerek gribi kısa sürede atlatabilir ve hastalığın neden olduğu belirtilerden en az seviyede etkilenebilirsiniz.
Tam tersini yaparsanız, yani beslenmenize dikkat etmezseniz hastalığın iyileşme süreci de aynı oranda uzar. Hastalığınız boyunca aşağıdaki gıdaları olabildiğince az tüketin.
Boş kalorili abur cuburlar (patates cipsi, kola, şeker, çikolata…), alkol, kahve, kızartma ve aşırı baharatlı gıdalar, burun tıkanıklığını arttıran süt ve süt ürünleri, vücudun susuz kalmasına neden olan aşırı tuz.
Diğer Öneriler
Grip Aşısı Olun: Günümüzde gribin yayılmasında etkin olan virüs türleri için aşılar bulunmaktadır. Uzmanlar özellikle bebeklerin ve 4 yaşına kadar çocukların, diyabet, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, kanser ve diğer kronik bir hastalığı bulunan kişilerle 65 yaş üzeri yetişkinlerin gribin ciddi komplikasyonlarından korunmak için grip aşısı olmalarını öneriyor.
Tüm tedbirleri almanıza rağmen gribe yakalandıysanız hastalığın geçmesini beklemekten başka bir çareniz yok çünkü gribin tedavisi bulunmuyor. Ancak beslenmenize dikkat ederek ve dinlenerek hastalığın belirtilerini hafifletebilir ve vücudunuzun daha az yıpranmasını sağlayabilirsiniz.
Virüsten Korunun: Grip virüsü en çok hasta olan kişi konuşurken, öksürürken havaya saçılan tükürük zerrecikleri ile bulaşır.
Bu zerrecikler aktif olarak grip virüsü taşır ve eğer bu zerreciklere temas ettikten sonra elinizi ağzınıza, yüzünüze, gözünüze götürürseniz büyük ihtimalle sizde grip olursunuz.
Grip olan bir kişi hastalığın ilk belirtilerinin görülmeye başlamasından 1 gün öncesinden başlayarak ortalama 7 gün boyunca virüsü yaymaya devam eder.
Hasta olan çocukların virüsü yayma süresi ise çoğunlukla 7 günden uzundur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kişide herhangi bir hastalık belirtisi olmamasına rağmen grip virüsünü diğer insanlara yaymaya başlamasıdır.
Yani öksürmeyen, hapşırmayan, ateşi yüksek olmayan ve gayet sağlıklı görünen birinden de virüs kapabilirsiniz.
Gribe yakalanma riskini azaltmak için virüsün en yaygın olduğu günlerde toplu taşıma araçlarını kullanmamak ve kalabalık ortamlardan kaçınmak, çocuğunuzu korumak içinse okula göndermemek etkili bir yöntem olmasına karşın her zaman uygulamak pek mümkün olmuyor.
Bu tip ortamlarda bulunmak zorunda kalırsanız hasta kişilerle yakın temastan kaçının ve ellerinizi sık sık bol sabunlu suyla yıkayın. Sabun ve su bulamadığınız durumlar için yanınızda anti bakteriyel el temizleme sıvısı bulundurun.
Dinlenin: Vücudumuz grip hastalığı süresince gıdalardan aldığımız enerjinin büyük bir kısmını virüsle mücadelede kullanır.
Halsizliğin gribin tipik belirtileri arasında yer almasının asıl nedeni budur. Halsiz olduğunuz için zaten hareket etmeniz zorlaşacak ama bazen insan kendini zorlayarak dışarı çıkmak, yürümek isteyebilir.
Fiziksel olarak yorulursanız gribin etkisi uzayabilir ve halsizliğiniz olması gerekenden daha uzun sürebilir. Bunun yerine bol bol dinlenin hatta uyumaya çalışın.
Siz dinlendikçe vücudunuz virüsle mücadele için daha çok enerji ayırabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder