Bebekler için "oyun", yemek kadar önemli bir ihtiyaç. Günlük yaşamın artan yoğunluğunda bebeğinizle oynamaya yeteri kadar zaman ayıramıyor musunuz?
Sağlıklı ruhsal, fiziksel ve zihinsel gelişim adına ilk 6 yıl kritik dönem olarak belirtilir. Birçok uzmanın ortak görüşü de sağlam temeller atmak adına bebekler ile ilk aylarda geçirilen zamanın önemli olduğudur.
Anne ile kurulan güvenli ilişki, bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve bebeğin dilinin anlaşılmaya çalışıldığı bu ilk aylar ileriye dair mühim yatırımlardır.
Bebeklerin ilk sosyal davranışları anneleri ile olan ilişkileriyle sınırlıdır. Zaman içinde ise bebek bu kadarı ile yetinmeyerek çevresini, diğer insanları, diğer nesneleri tanımak ve araştırmak isteyecektir. İşte bu dönemde bebeğin hayatına ‘oyun’ girer.
Oyun kimi uzmanlara göre yaşamın ilk yıllarında hayati ihtiyaçlar haricindeki her şeydir.
Değişen yaşam koşulları, günümüzde anne, baba ve bebeklerinin beraber geçirdikleri zamanı azaltıyor. Zaman olsa dahi birçok bebek veya çocuk artan teknoloji ürünleri ile küçük yaşta karşı karşıya kalıyor. Elbette teknoloji ürünlerinin nimetlerinden yararlanılmalı, ancak ihtiyaç doğmadan sadece oyalanması amacı ile bebeklerin bilgisayar veya televizyon başına oturtulması birçok olumsuzluğa neden oluyor.
Örneğin, yapılan araştırmalar bilgisayar ve televizyon başında zaman geçirtilen bebeklerin dil gelişimlerinin (konuşmanın başlaması) gecikme gösterdiği yönünde.
Bebeği ile geçirecek zamanı olan birçok anne ise gün içerisinde beraber ne yapabileceklerine dair sıkıntı yaşayabiliyor kimi zaman. Ya da yakın yaşlar da bebekler ile bir araya gelmekte zorlanabiliyor.
Son zamanlarda tüm bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yürütülen anne-bebek, baba-bebek ya da anne-baba-bebek oyun grupları birçok yerde düzenleniyor. Bu gruplarda anne ve babalar, bebekleri ile nasıl verimli oyun zamanları geçirebileceklerini öğreniyorlar. Ayrıca, bebeklerinin birçok başka yetişkin ve akranı ile aynı ortamda olmasına da olanak sağlıyorlar.
Biliyor muydunuz?
- Bebeğiniz ile oyun oynamak, duygusal açıdan güvenliği sağlamanın ve öğrenmesine yardımcı olmanın en iyi yoludur.
- Etkileşim içinde olmak, çocuğun dil ve sözcük dağarcığının gelişimine katkıda bulunur.
- Etkileşim halinde olan çocuklar 2 yaşına geldiklerinde, diğerlerine kıyasla +300 sözcük biliyor olurlar.
- Ebeveynler ve akranlar ile geçirilen zamanlar, oynanan oyunlar; öfke nöbetleri, kardeş rekabeti gibi sorunlarla başa çıkılmasına yardımcı olur.
Elbette bebeğiniz ile geçireceğiniz her an; onu yıkamanız, beslemeniz, onunla konuşmanız, vb. doğal, günlük rutinleriniz de bebeğinizin gelişimi adına yarar sağlayıcı davranışlardır ve hayatın gerçeğidir. Ancak günlük yaşamın artan yoğunluğu, çocuklara ayrılan vakitten çalar. Dolayısıyla hem sizler gibi yeni anne-baba olmuş kişilerle tanışıp bu yolda yalnız olmadığınızı duymak hem de bebeklerinizin fiziksel-zihinsel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacı ile bu gibi oyun gruplarından yararlanabilirsiniz.
Oyun odasında, bir grup içerisinde olmanın size ve bebeğinize katkıları:
- Eğer hayatınızdaki yeni konumunuz (anne veya baba olmak) ile ilgili heyecanlar yaşamaktaysanız, sizinle aynı yollardan geçen kişiler ile paylaşımlarda bulunma fırsatı sizi rahatlatacaktır.
- Evde yaşanan aksiliklerle ilgili grup lideri (çocuk gelişimci veya çocuk psikoloğu) ve grup üyelerinin pratik önerileri işinize yarayabilir.
- Bebeğinizin akranlarının gelişimini gözlemleme ve bir uzmanın siz ve bebeğiniz hakkındaki görüşlerini öğrenme fırsatı edinebilirsiniz.
- Birçok yabancı yüz ve ses ile karşılaşmasına olanak tanıyarak bebeğinizin sosyalleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
- Diğer bebekleri taklit etmek, onlardaki oyuncakları almak isteyen bebeğinizin hareket etme istek ve ihtiyacının oluşumu sayesinde fiziksel gelişimine destek olabilirsiniz.
- En önemlisi bebeğinizle birlikte ama ev dışında keyifli vakit geçirme olanağı edinebilirsiniz.
Tüm canlılar için su, yemek nasıl bir ihtiyaçsa, bebekler için de "oyun" bir ihtiyaçtır. Onları oyundan ve siz anne-babaları ile geçirecekleri bu keyifli vakitten mahrum bırakmayın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder