Memeye ya da biberona yapışan bebeğin uzattığımız kaşığa da ağzını gülümseyerek açmasını bekleriz. Ama maalesef çoğu zaman böyle olmaz. Kimi diliyle iter, kimi kaşıktakini yüzünüze püskürtür. Bugün zevkle yediği mamayı yarın beğenmez, yüzünü buruşturur. Birkaç kaşık yese bile bu bize yetmez. İki saat özenle hazırladığımız ilk kaselerin kaderi birkaç kaşıktan sonra çöpe gitmektir genellikle. Katı gıdaya geçiş genellikle zor ve sıkıntılı bir süreçtir. Bu dönemi bebeğimizin dünyayı keşfettiği ve yeni tatları öğrendiği bir dönem olarak görüp sabırlı olmak gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ama aklımızda hala çok soru var. Bu konuda en sık karşılaştığımız soruları uzmanların önerileri ve güvenilir kaynaklardaki bilgilere göre cevaplamaya çalıştık.
1. Bebeğim ek gıdaya ne zaman başlamalı?
Bebeğin sindirim sisteminin gelişimi göz önüne alınarak 4-6 ay arası ek gıdaya başlanması öneriliyor. Eğer bebek anne sütü alıyorsa ve doktorunuz aksini önermediyse ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, kendisi için üretilen bu özel besinden daha çok yararlanması için önemli. Ama ek gıdaya başlamada geç kalmamak da gerek. Çünkü anne sütü 6. aydan sonra demir gibi besinsel elementler bakımından yetersiz kalıyor. Ayrıca bebeğin ek gıdaya alışması da zorlaşabiliyor.
2. Ek gıdaya geçtikten sonra anne sütü veya formül sütü günde ne kadar vermeliyim?
Anne sütü veya formül süt hala bebeğiniz için gerekli temel besin içeriklerini sağlıyor. Ek gıdayla birlikte sütü nasıl vereceğiniz biraz annelik içgüdülerinize ve bebeğinizi tanımanıza bağlı. Örneğin sütü çok seven ve hızla emerek karnını doyuran bir bebeğiniz varsa önce kahvaltısını sonra sütünü verebilirsiniz. Ama süt konusunda pek de iştahlı olmayıp kaşıkla beslenmeyi tercih eden bir bebeğe önce süt vermek daha iyi bir fikir olabilir. 7-10 aya arasında bebeğiniz günlük enerji gereksiniminin büyük kısmını hala sütten karşılar. Bebeklerin;
9 aya kadar 2-3 saatte bir günlük toplam 600-800 ml,
9-12 ay arasında 4-5 saatte bir günlük toplam 500-750 ml süt alması öneriliyor.
3. Bebeğimi günlük olarak nasıl bir beslenme düzenine alıştırmalıyım?
Bebekler genellikle 6- 9 ay arasında beslenme zamanını ve bunun ne anlama geldiğini anlamaya başlarlar. Onları günlük bir düzene alıştırmak hem sizin hem de onun için en iyisidir. Böylelikle 1 yaşına geldiğinde günde üç ana öğün (kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği) ile iki ara öğün (bebek bisküvisi ve keki, yoğurt, meyve vb atıştırmalıklar) şeklinde beslenmeye alıştırılabilir. Aşağıdaki beslenme düzeni önerisini uygulayabilirsiniz:
4-7 ay arasında her biri 2-4 yemek kaşığı kadar günlük iki öğün
7-12 ay arasında her biri bebeğin yumruğu büyüklüğünde üç öğün
4. Bebeğimi beslerken nelere dikkat etmeliyim?
Minicik olduğuna bakmayın. Bebeğinizin yemek zamanı geldiğinde beslendiğinin ve doyduğunun farkına varması gerek. Bunun için her beslenmeden önce onun ellerini yıkamak gibi bir ritüel uygulayabilirsiniz. Televizyonu ve müziği kapatın (Televizyon izlerken kolay yemek yiyor gibi tuzaklara düşmeyin, eğer böyle bir alışkanlık geliştirdiyse bunu sağlayan da biz anneleriz. Bebeklerin böyle bir tercihi olması biraz imkansız değil mi? ). Böylece bebek yediği yemeğe ve sizin ilginize odaklanabilecektir.
Bebeğin yüzünün değişik şekiller alması yeni tatlara karşı verdiği bir tepki olabilir ve her zaman yemeği sevmediği anlamına gelmez. Bunu "Bu mamayı sevmedi" olarak yorumlamadan önce birkaç şans daha verin. Benzer şekilde kaşığı eliyle itmesi ya da kendini beslerken döküp saçması kas koordinasyonu yeterince gelişmediği için olabilir.
5. Bebeğimin ilk yiyecekleri ne olmalı?
Bebeklerin demir depoları doğumdan sonra giderek azalır ve 9 ay civarında en düşük seviyeye gelir. Bu nedenle tahıl gibi demir içeriği yüksek yiyeceklerin birkaç kaşığı bile bebekler için çok faydalıdır. Ayrıca yoğurt, meyve-sebze püreleri, 8. aydan sonra beyaz ve kırmızı et, balık eti sağlıklı ilk yiyeceklerdendir. Meyveleri sebzelerden sonra tanıtmak bebeğin tatlıya alışıp sebzeleri reddetmesini engelleyebilir.
6. Hangi yiyeceklerden uzak durmalı?
Bal botulizm adı verilen ciddi bir hastalığa neden olabilir. Uzmanlar 1 yaşına kadar vermeyin dese de bebeğin ilk yıllarında baldan uzak durmakta fayda var gibi görünmektedir.
10. aya kadar turunçgiller (portakal, limon vb.) önerilmez. Bunlar içerdiği asitten dolayı alerjiye ve pişiğe neden olabilir. Birçok uzman 1 yaşından önce bebeklere turunçgiller verilmemesi gerektiğini belirtir.
İnek sütü bebekler için alerjendir ve demir içeriği anne sütü veya formül süte göre çok düşüktür. 1 yaşından önce temel besin olarak kesinlikle inek sütü vermemek gerekir.
Fındık, fıstık gibi yiyecekler de alerji riski yüksek gruptadır. Ayrıca kuru yemişler ve üzüm gibi meyveler boğulma tehlikesine yol açacağı için 3 yaşına kadar çocuklara verilmemelidir. Her yıl çok sayıda çocuk bu gibi yiyecekler nedeniyle boğulma tehlikesi yaşar ve maalesef bazıları kurtulamaz. Unutmayın, bebeğiniz bir süre bu yiyecekleri yemezse hiçbir şey kaybetmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder