De de, ma ma, ba ba, an ne... Anne ve baba adaylarının belki de rüyalarını süsleyen bu minik heceleri duymak ne güzel bir hediyedir ebeveynler için. Peki bebeğinizin konuşma sürecine geçişinde neler yaşayabileceğinizi biliyor musunuz? Size bu konuda az da olsa yardımcı olmaya çalıştık bu yazımızda.
Uzmanların vurgu yaptıkları konulardan biri anne karnındayken bebeğinizle konuşmanızdır. Onu ne çok sevdiğinizi anlatın, o sizi duyar ve ne demek istediğinizi hisseder diyor çocuk doktorları.
Peki yavrunuzun anne baba demesini duymanın size yaşattığı mutluluğun tarifi var mı? Bebeğinizin çıkardığı heceleri duymak için ne kadar beklemeniz gerekecek?
İlk aylarda anne ve baba bebekleriyle iletişim kurarken onlara dokunmanın, sarılmanın yanı sıra gözlerinin içine bakarak konuşmalıdırlar. Bu iletişimde bebekler gülümseyerek ve bazı sesler çıkararak karşılık verir size.
Üçüncü aya gelen bebeğiniz 'agu' tarzında seslerle ve ses tonunda oynamalar yaparak duygularını belli etmeye çalışır. 5. ve 6. aylardaki bebekler yavaş yavaş heceleri çıkarmaya ve sesli oyunlar oynamaya başlar.
9. ve 12. aylar arasında ise seslerini kullanarak duygularını tam olarak ifade etmeye başlarlar. 12. aydan sonra bebeklerin anlamlı kelimeler kullandığı görülür baba, mama gibi. Bunun sayesinde de iletişime geçmeye başlarlar. Bebeğinizin bu dönemde kullanabildiği kelimelerden daha çok kelimeyi anladığı, günlük ve çok kullanılan nesneleri, isimleriyle istendiğinde tanıdığı ve tepki verdiği de görülür.
18. aydan sonra bebeklerin 50 civarında kelimeyi dağarcığına attığını söyleyebiliriz. Bu dönemde bedeniyle ilgili bazı sorulara cevap verebilir. Elin nerde, burnunu göster, gözünü kapat gibi basit cümlelere bu organlarını göstererek cevap verebilecek hale gelir. Güle güle yap gibi komutları yapabilir. Müziğe karşı olan ilgisi açık olarak görülebilir. Hatta bazı şarkıları dinlerken eşlik etmeye ve sallanarak da olsa dans etmeye çalışır.
24. aydan sonra sayı kavramlarını anlamaya başladığı görülür. Basit bir iş, mesela ''yüzünü nasıl yıkıyorsun'' diye sorulduğunda işaretlerle tarifini yapabilir. Bu dönemde basit cümleler kurmaya başlar. Yakın çevresindeki insanların isimlerini söyleyebilir. Vücudunda tanıdığı kısımlar artar. Resimleri tanıyabilir.
30. aydan sonra daha karmaşık cümleleri anlamaya başlar, ''bunu al, babana ver'' gibi. Bu dönemde çok fazla soru sorar. Sorulan sorulara uygun cevaplar verebilir. Fotoğraflarda gördüğü tanıdıklarını isimleriyle söyleyebilir. Soranlara adını, soyadını, yaşını söyleyebilir. Anlattığınız ve onun hoşuna gitmiş olan bir hikayeyi veya masalı binlerce kere dinlemekten sıkılmaz. 10'a kadar rakamları ezberleyip, sayabilir. İleride anlatırken size tebessüm ettirecek çokça telaffuz hatasını bu dönemde yapabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder