Son yıllarda çocuk sağlığı ve gelişimi üzerine yapılan araştırmalarda oyun ve oyuncağın bebeğin fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimine önemli etkileri olduğu vurgulanıyor. Oyun bebekler ve çocuklar için bir öğrenme şekli. Her yeni deneyim, farklı bir olay, uyaranla etkileşim çocuğun gelecekteki zekasının, hayal gücünün ve yaratıcılığının temellerini atıyor. Hal böyle olunca anne babalar bebeklerine oyuncak seçerken sadece şirinliğine, eğlendirici olmasına değil, oyuncağın sağlıklı ve güvenli olmasına, bebeklerinin gelişimine katkıda bulunmasına da özen gösteriyor.
1 AYLIK
Neler yapabilir?
Yeni doğan bir bebek kısa sürede olsa bir noktaya odaklanabilir.
Yüzüne 15 cm yakın olan bir nesneyi görüp kısa sürede olsa takip edebilir.
Hafif ritimli yumuşak ses ve müziklerden hoşlanır.
İnsan sesini özellikle annesinin sesini tanır.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
Yenidoğan bir bebek için annesi herşeyi ve elbette en önemli oyun partneridir. Bu ayda bebeğin göz kaslarını geliştirmek için göreceği mesafeden “beni izle” oyunları oynanabilir.
Bebekler için hazırlanan cdleri bebeğinizi emzirirken yada uyuturken dinletebilirsiniz.
Siz ninni yada şarkı söyleyebilirsiniz.
Doğru oyuncak hangisidir?
Yeni doğan bir bebeğe alınabilecek ilk oyuncaklar yatak dönencesi, yumuşak, renkli fazla detay şekilli olmayan çıngırak yada el oyuncakları, yatak kenarı oyuncakları, ışık ve şekil yansıtıcıları, bebek müzikleri olabilir. Titraşimli müzikli anakucakları yada ev tipi salıncaklar bu aydaki bebeğiniz için sakinleştirici olabilir.
2 AYLIK
Neler yapabilir?
Gülmenize gülücükle karşılık verebilir.
Gördüğü nesneleri daha uzun süre ve daha geniş bir açıdan takip edebilir.
Bu ayda boyun kaslarını geliştirdiğinden başını dik tutma çalışmaları yapar.
Avucunun içine oyuncak konulduğunda bir süre tutabilir.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
Bu ayda bebeğin fiziksel gelişimini öne çıkaran oyunlar daha çok tercih edilir.
Göz kaslarını geliştirmek için “beni takip et” oyunları, duyma yetisini geliştirmesi ve değişik sesleri ayırtedebilmesi için şarkılı, ninnili kucak oyunları, bu ayın sonuna doğru motor becerilerini geliştirmesi için kol-bacak hareketleri ile oynanan jimnastik oyunları tercih edilebilir.
Doğru oyuncak hangisidir?
2 aylık bir bebeğe tutma becerisini geliştirmesi için çıngıraklı dişlikli onun minik el ve parmaklarına uygun el ve puset oyuncakları, büyük desenli, zıt ve parlak renkli, hışırdayan farklı dokudaki peluş oyuncaklar, dikkatini çekmek için ziller, dönenceler, bütün vücut kaslarını harekete geçirmek için oyun halıları alınabilir.
3 AYLIK
Neler yapabilir?
Yüksek sesle güler.
Kafasını boynunun üstünde dik tutar.
Yüzüstü yatarken vücudunu 45 derece kaldırabilir.
İki elini birbirine kavuşturabilir.
Daha uzun ve dikkatli bir nesneyi takip edebilir.
Sesin geldiği yöne dönebilir.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
3. ayına gelmiş bir bebek çevresine daha fazla ilgi göstermeye başlar. Renkli, fazla karmaşık olmayan oyuncaklarla, çıngıraklı patiklerle veya eldivenlerle duyularını keşfetmeye ve geliştirmeye yönelik oyunlar oynayabilirsiniz. Cee-e oyunları dikkatini yoğunlaştırmaya ve nesne devamlılığını sağlamaya yönelik oyunlardandır.
Doğru oyuncak hangisidir?
3 aylık bir bebek, renkli, sesli oyuncaklara ilgi gösterir. Oyun halıları, yansıtıcılı oyuncaklar, kavrayabileceği dişlikler, yumuşak bebişler, hayvanlar, üç boyutlu renkli kitaplar oyuncak seçiminde düşünülebilir.
4 AYLIK
Neler yapabilir?
Kol ve bacakları ile yüzme hareketleri yapabilir.
Başını omzunun üstünde rahatlıkla dik tutar. Boyun kaslarını artık iyi kontrol eder, oturduğunda yada kucakta tutulduğunda başını tutabilir.
Bu aydaki bebek insanlarla etkileşimden hoşlanır. Kendisiyle ilgilenene gülümser ve güler.
Bebeğinizle sık sık konuşun. Abartılı mimiklerle, gözlerine bakarak onunla iletişim kurun. Onu ismi ile çağırın. Bu diyaloglar onun sosyal gelişimini hızlandırır. Dil gelişimini etkiler.
Verilen oyuncağı veya eşyayı kavrar. Ona sık sık değişik dokulu, sesli,renkli ve de güvenli oyuncak yada nesneler verin. Bunların şekillerini ve kıvamlarını öğrenmesini sağlayın.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
Bu ayda bebekler tekrardan hoşlanırlar ve tekrar bebeğin hafızası ve öğrenmesi için gereklidir. Sık sık söylenen bir şarkı, tekrarlanan bir ritm, oynanan bir oyun, incelenen üç boyutlu kitap onun gelişimini etkileyecektir. Su oyunlarından hoşlanırlar. Neden-sonuç ilişkisi kurmasına yardımcı olacak oyunlar seçebilirsiniz. Bebeğinizle sık sık konuşun. Ona çevrenizdeki eşyaları ve olayları tanıtın.
Doğru oyuncak hangisidir?
4 aylık bir bebeğe daha karmaşık renkli oyuncaklar, çıngıraklar, dişlikler, yumuşak toplar, üç boyutlu kitaplar, sesli kitaplar, minik parmak kuklaları, el ve ayak kuklaları alınabilir.
5 AYLIK
Neler yapabilir?
Başını boynunu ve gövdesini daha iyi kontrol eder.
Desteklendiğinde oturur.
Sırtüstü dinlenirken ayaklarını ağzına götürür.
Sese doğru döner.
Nesneleri ağzına götürerek araştırır.
Değişik pozisyonlarda yatması ve oturması için ona yardım edin. İlgi göstereceği bir şeyi ona yakın bir yere koyun, onu almak, tutmak için yuvarlanması uzanması, emeklemesi değişik kas gruplarının çalışmasını sağlayacaktır.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
Bebeğinize giderek artan karmaşıklıkta nesne resimleri gösterip, bu resimler hakkında onunla konuşun. Bu aylarda bebeğiniz bilgi edinirken görme ve duyma duyularını yoğun kullanır.
Bebeğinizi sık sık aynanın karşısına götürün. Her ikinizi de görmesini sağlayın. Aynalar bebeklerin kendilerini tanımalarında etkili araçlardır. Sıcak soğuk, ıslak kuru gibi kavramları öğreten oyunlar oynayabilirsiniz.
Doğru oyuncak hangisidir?
5 aylık bir bebeğe dokunduğunda ses ve ışık veren düğmeli aktivite oyuncakları, yansıtıcılı oyuncaklar, tekmelediğinde ses ve ışık çıkaran oyuncaklar alınabilir. Zıplamaktan hoşlanan bebekler için hoppalalar düşünülebilir.
6 AYLIK
Neler yapabilir?
Sırtüstünden karınüstüne yuvarlanır.
Desteklenmediğinde kısa süreli oturur ancak denge için öne doğru eğilir ve düşebilir.
Otururken nesnelere doğru uzanır.
Eşyaları bir elinden diğerine geçirir.
Düşen bir nesneyi arayabilir.
Aynaya baktığında gülümser.
Sesleri taklit eder.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
Bebeğin görüş alanı içindeki ilginç nesneleri hareket ettirin. Kaybedin, tekrar ortaya çıkarın. Hareketten, takipten hoşlanan bebeğiniz kaybolan nesneleri arayacak, dikkatini yoğunlaştıracak, nesne devamlılığını öğrenecektir.
6.ayına gelmiş bebeğinize artık sık sık kitap okumalısınız. Bebeğinize kitap okumak için hiçbir ay erken sayılmaz. Yüksek sesle ve işaretlerle kitap okumak en basit ve en etkili gelişim uyaranlarından biridir. Hergün bir kere bebeğinizle kitap okumak onun kitap sevgisi kazanmasına ve ileriki yıllarda kitap okuma alışkanlığı edinmesinde çok etkili olacaktır.
Doğru oyuncak hangisidir?
Emekleme oyuncakları, beni takip et oyuncakları, üstüste dizilen küpler, üç boyutlu ve sesli kitaplar, el aktivitesini geliştirecek el ve parmak oyuncakları, küçük parçaları olmayan bebekler, yumuşak toplar, arabalar tercih edilebilir.
7 AYLIK
Neler yapabilir?
Ayakta tutarken olduğu yerde yaylanır.
Desteksiz oturur.
Ellerini kavrar.
Eşyaları birbirine vurur.
Adına tepki verir.
Daha önce bilmeden yaptığı hareketleri artık bilerek yapmaya başlar.
İlgi çekmek için taklitler yapabilir. Farklı sesler çıkarabilir.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
Bu aylar bebeğin yürümeye geçiş dönemidir. Onu teşvik edici oyunlar oynayın. Elinden tutun. Bir nesnenin veya kişinin peşinden onu tanıtarak ilerleyin.
Vücudunuzdaki ve yüzünüzdeki organları tanıtma oyunu oynayabilirsiniz. Onun ve sizin elini, parmaklarını, gözünü, burnunu vs. Göstererek, adını, adedini, nerede olduğunu belirterek bu uzuvların varlığını ve kontrolünü öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Doğru oyuncak hangisidir?
7 aylık bir bebeğe artık yerde oturarak oynayabileceği aktivite oyuncaklarını, emekleme oyuncaklarını, küpleri, içiçe geçen kapları, dizilebilen halkaları, basit müzik aleti oyuncaklarını alabilirsiniz.
8 AYLIK
Neler yapabilir?
Bacak ve ayaklarını karnına doğru itip, kolları ile ileriye doğru hareket ederek emekleyebilir.
Arkaya doğru da emekleyebilir.
Zil çalar.
Hayır’dan anlar.
Tek başına oturur.
Eline aldığı bisküvüyü çok rahat yiyebilir.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
Küpleri üstüste dizdikten sonra devirin. Bunu bebeğinizin de yapması için teşvik edin.
Bebeğinizle ayna karşısında yüzün bölümleri oyunu oynayın. Her organı gösterip ismini söyleyin. Bebeğinize baloncuklar yapın. (Suyla ve sabunla hazırlananlar) Bu baloncukları izlemekten, yakalamaya çalışmaktan ve ellediğinde patlamasından mutlaka çok zevk alacaktır. Heyecan duygusunu yaşatan ve neden-sonuç ilişkisi kurduran bir oyundur.
Doğru oyuncak hangisidir?
8 aylık bir bebeğe kendini çevresindeki insanları eşyaları ve olayları öğretecek yansıtmalı, üç boyutlu oyuncaklar, arabalar, bebekler, küpler, bloklar, aktivite masaları, eşleştirme yapabileceği ve değişik şekilleri öğrenebileceği sok çıkar oyuncakları alınabilir.
9 AYLIK
Neler yapabilir?
Bebeğinizin karın üstünde bol vakit geçirmesine izin verdiğinizde 8-9 aylarda emeklemeye başlayacaktır.
İsteyince parmaklarını açar ve objeleri atar veya düşürür.
Baş ve işaret parmakları ile yerden küçük objeleri alabilir.
Parmaklarını deliklere sokar.
Hareketli parçaları olan oyuncaklardan hoşlanır.
Bildiği kelimeleri tanır.
Bir seferde çok sayıda sayfayı birden çevirir.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
Bebeğinize neden-sonuç ilişkisi kurması için olaylar ve uyaranlar sunun. Kolu çevirisem kapı açılır, düğmeye basarsam ışık yanar gibi... Eşleştirme kavramını öğretecek oyunlar oynayabilirsiniz. Aynı nesne veya resimleri karıştırarak hangileri aynı diye sorup aynı olanları bulmasına yardımcı olun.
Doğru oyuncak hangisidir?
9 aylık bir bebeğe hareketli oyuncaklar tercih edilebilir. Kendi kendine yürüyen düşen bir oyucak onun emekleme ve yürüme sürecini hızlandırır. Kol ve bacak kaslarını geliştirir.daha küçük eşya ve oyuncakları parmakları ile tutmaktan hoşlanır. Yutamayacağı büyüklükte oyuncaklar seçilmelidir. Konuşan kitapları bebekleri dinletebilirsiniz.
10 AYLIK
Neler yapabilir?
Destekle ayağa kalkar.
Kalem tutar ve karalamaya çalışır.
Sevdiği kişilerin adlarını anlar.
Bay bay yapmasını öğrenir.
Daha fazla ünsüz ses çıkarır.
Bilinçli olarak anne baba diyebilir.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
Bebeğinizin başka bebeklerle bir arada olmasını sağlayın. Büyükler kadar kendi yaşıtlarıyla da iletişim kurmasını sağlayın. Bebeğinizle top oyunu oynayın. Top oyunu el-göz koordinasyonu, motivasyon ve dikkat süresini geliştirir. Cee-e oyununu onun oynamasını sağlayın. Sık sık yürüme egzersizleri yaptırın. İlgi duyacağı bir nesneyi göstererek ona doğru ilerlemesini teşvik edin.
Doğru oyuncak hangisidir?
10 aylık bir bebeğe ilk kalem ve karalama boyama kitabını, kolaylıkla yuvarlayabileceği topunu, sosyal yaşam oyuncaklarını( evcilik, meslek oyuncakları gibi) ve ilk yürüteç-bisikletini alabilirsiniz.
11 AYLIK
Neler yapabilir?
Her iki eli birden tutulduğunda veya mobilyaları tutarak yürür. Tek başına adımlar atmaya çalışır.
Sallanan kapıları ileri geri hareket ettirmekten hoşlanır.
İşaret etmek gibi hareketle verilen emirlere uyar.
Hayır’ın anlamını bilir.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
Bu aydaki bebekler el çırpma oyunundan hoşlanırlar. Bir kaptan diğerine oyuncaklarını taşıma, dağıtıp tekrar toplama oyunları oynanabilir. Suda batan ve yüzen nesneleri öğreten bat çıkar oyunu oynanabilir.
Doğru oyuncak hangisidir?
11 aylık bir bebeğe itmeli oyuncak, bol düğmeli sesli aktivite oyuncağı, büyük parçalı legolar alınabilir.
12 AYLIK
Neler yapabilir?
Tek başına ilk adımlarını atar.
Bir kutu içine objeleri koyabilir.
2-3 kelime söyleyebilir.
İstediği oyuncağı veya bir eşyayı işaret edebilir.
Basit soruları anlar ve cevap verir.
Basit komutları anlar ve uyar.
Hangi oyunları oynayabilirsiniz?
Bebeğinize geometrik şekilleri öğretebilirsiniz. Çizme yada sok çıkar tarzı eşleştirme kutuları oyunlarınıza yardımcı olabilir. Mini basketbol yada vur devir tarzı mini bowling oyunları yeni yeni yürümeye başlayan bebeklerin ilgisini çeker.
Doğru oyuncak hangisidir?
Fiziksel özgürlüğünü kazanmış bir bebek için hareketli, basit kumandalı, eşleştirmeli, takıp çıkarmalı oyuncaklar, kitaplar, boyamalar alabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder