Erken yaşta müzikle tanışanlar daha iyi kavrama yeteneğine sahip.
Müziğin bebeklere faydaları saymakla bitmiyor. İnsan beyni gelişmeye son derece açık ve işlendikçe ışıldayan bir demir gibidir. Onu ne kadar çok uyarıcıyla karşı karşıya bırakır ve ne kadar beslerseniz gelişimini o derece hızlandırırsınız. Müzik ve ninniler de bebeğinizin beyin hücrelerinin neredeyse ilk tanıştığı dış uyaranlardır. Bu nedenle anne karnından başlayarak ve özellikle doğum sonrasında bebeklere sıklıkla hafif müzik, klasik müzik ve ninni dinletilmesi tavsiye edilir. İşitme duyularının gelişmesi ile birlikte başlayan ve yaşantılarını hafızasında depolayan bebeğiniz, bu uyarıcılarla dış dünyada karşılaştığı zaman da kendisini rahat ve mutlu hissedecektir.
Müzik ve ninni dinlemenin bebeklere sağladığı katkılar.
Ninni ve müzik dinlemenin bebeğiniz üzerinde oluşturduğu pozitif etkiyi özel gelişim alanlarına göre farklı başlıklar altında değerlendirecek olursak da şunları söyleyebiliriz:
Zihinsel gelişime sağladığı katkılar
Müzikle erken yaşlarda tanışanlar, hem analitik ve matematiksel düşünme becerilerine sahip olmak ve bu becerileri kullanmak konusunda hem de müzik kulağının yaşıtlarına oranla daha ileri derecede gelişim gösterdiği gözlenmiştir. Uyaranları kavrama ve anlamlandırma becerilerinin de daha iyi geliştiği gözlenen çocukların, yukarıda bahsettiğimiz sinir ucu uyarılması sayesinde bu yeterliliğe sahip oldukları varsayılır.
Duygusal ve sosyal gelişime sağladığı katkılar
Yapılan araştırma ve gözlemler, ninni dinleyerek uyuyan ve müzikle erken tanışan bebeklerin doğum sonrasında da daha sakin yapıda olduğu, daha az ağlama krizi yaşadığı ve daha az hırçın davranışlar sergilediği sonucunu ortaya koymuştur. Özellikle anne karnında müzikle tanışan bebeklerin, doğum sonrasında da anne karnında dinledikleri müzikleri duyduklarında daha huzurlu ve sakin oldukları, uykuya geçiş konusunda sıkıntı yaşama oranlarının azaldığı gözlenmiştir. Özellikle uyku öncesi süreçte bebeklerine ninni söyleyen veya ninni dinleten annelerin, bebeklerini uyuturken daha az sorun yaşadıkları ve ninni ile uyuyan bebeklerin de uyku esnasında daha huzurlu, mutlu uyudukları gözlenmiştir.
Bunun yanı sıra müzikle iç içe olan çocukların daha sakin yapıda, saldırgan davranışlara daha az meyilli oldukları, sosyal becerilerinin ve problem çözme becerilerinin de daha fazla gelişmiş olduğu birçok gözlem ve araştırma sonucu kanıtlanmıştır.
Fiziksel gelişime sağladığı katkılar
Anne karnında başlayan müzik deneyimleri bebeğin kulak gelişimini de olumlu yönde etkiler, seslere karşı hassas ve ayırt edici olabilen bebek, doğum sonrasında da dil gelişimi konusunda daha sağlıklı bir ivme yakalayabilir. Bunun yanı sıra ritim duygusu gelişen bebek, çocuk şarkıları, ninniler ve parmak oyunları gibi müziğin içerisinde bulunduğu birçok etkinlik deneyimi sayesinde ince ve kaba motor kas gelişimini hızlandırır.
Özetle, müzik ve ninni geçmişten günümüze, atalarımızdan, ninelerimizden bu yana bilinen ve uygulanan en sağlıklı bebek sakinleştirme yollarından biridir ve kesinlikle kaybedilmemesi gereken bir değerdir. Özellikle ninniler bebeklerimizle beraber yeniden yapılandırdığımız hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder