Eğitim-öğretim döneminin başlamasına oldukça az zaman kaldı. Senelerdir okul yaşantısı süren çocuklar için bile, uzun bir tatil sonrası derslerin ve sistemli yaşantının başlangıcı çoğunlukla zorlayıcı gelir. Peki ya yuvalara ya da yeni bir başlangıç olarak algılanan ilkokula başlayacak olan miniklerin uyumu nasıl olacak acaba?
Öncelikle hem öğretmenlere hem de siz anne ve babalara bu dönemde kolaylıklar dilemek isteriz.
İşleri kolaylaştırabileceğini umduğumuz öneriler paylaşacağız sizlerle.
Öncelikle, çocuklarından çok kendileri evhamlanan anne ve babalara sözümüz; bir durun ve düşünün lütfen, alışamadığı ya da sevmediği için okula başlamayan kaç çocuk var etrafınızda? Demek istediğimiz, zor ya da uzun bir süreç sizi bekliyor olabilir ama elbet okul, öğretmen ve sınıfına alışacak ve öğrenim hayatına ilk adımı atacak çocuğunuz. Artık rahatlayabilirsiniz!
• Okula gitmenin bir tercih değil, hayata dair bir zorunluluk/yükümlülük olduğu fikrini önce siz edinin, bu hissiyat çocuğunuza geçecektir.
• İmkanınız varsa öğretmeniniz ile okul öncesinde önce siz tanışın.
• İmkanınız varsa çocuğunuzun yeni başlayacağı okulu tatil dönemi içinde bir kez bile olsa ziyaret edin.
• Başlanacak okul binası çok büyük ise ve bu durum çocuğunuz için yeni bir tecrübe ise, sınıfını göstermeniz daha güven verici olacaktır.
• Okulunuzdaki uzmanlara ve öğretmeninize önce sizler güvenin ve iyi ilişkiler kurmaya gayret edin. Böylece alışma sürecinde onların yönlendirmelerine daha kolay uyum sağlarsınız.
• Eğer devletin yerleştirmesi ile değil kişisel tercihiniz doğrultusunda bir okula göndermekteyseniz çocuğunuzu, okulu ve sistemini iyice araştırmış olun. Ebeveynden ayrışma, eğitim-öğretim sistemi vb. konularda ortak bakışa sahip olduğunuz kurumların kapsamında olmak, sizi ve çocuğunuzu rahat hissettirecektir.
Evde okula hazırlık için yapılabilecekler
• İlköğretime başlayan öğrenciler için; ideal olanı zaten uzun bir süredir öz bakım (yetişkin yardımı olmaksızın yemek yeme, tuvalet ihtiyacını giderme, kişisel eşyalarını toparlama sorumluluğunu edinme, vb) ihtiyaçlarında bireyselleşmiş olmasıdır bu yaş çocuklarının. Bu sürece hazır olmadığını düşünüyorsanız, ürkütücü olmadan, "artık okula gideceksin, yemeğini kendin ye!" gibi kırıcı ve okuldan soğutucu (bu cümleyi duyan çocuk şunu diyecektir: Yemeğimi annenim yedirmesini seviyorum, okula gidersem yedirmeyecek. O halde ben de gitmemmm!!!!) söylemlerde bulunmadan, yavaş yavaş yardımınızı azaltmanız yerinde olacaktır.
• Aynı ilerleyiş tuvalet temizliği için de geçerlidir.
• Elbette önemli bir diğer konu, okul zamanı için planladığınız ‘uyku vakti’ zaman dilimi uygulamasına da yavaş yavaş geçilmesidir.
• Uyku düzenini oluşturmaya çalışırken, karşınızdakinin bir canlı olduğunu, robot olmadığını ve ‘uyu’ komutu ile uykuya geçemeyeceğini lütfen unutmayın. Önemli olan; uygun olduğu düşünülen saatte hazırlıklarını yapıp, yatağına yatmasıdır. Uyuyacağı zaman uyur zaten. Bunun kavgasını yapmayın. Yatakta oyalanan ve uyumayan çocuğunuzu (özellikle okul zamanı) sabah gerekli olan saatte mutlaka uyandırın. Bir sonraki gece vücudunun ihtiyacı olan uyku miktarını edinebilmek için ideal saat gayriihtiyari oluşacaktır.
• Okul alışverişini beraber yapmanız da keyif verici ve heveslendirici olabilir.
• Büyük kardeşler, akraba çocukları ve/veya komşularınızın yakın yaşlardaki çocukları ile kıyaslamalar yapmayın, bunu asla dile getirmeyin.
Başarılı ve mutlu başlangıçlar dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder