arasına yapıştırın. AdSense kodunuz ANNE BEBEK PORTALI: Bronşite İyi Gelen Yiyecekler

19 Aralık 2016 Pazartesi

Bronşite İyi Gelen Yiyecekler

Bronşit, akciğer iltihabı ile karakterizedir ve grip veya soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyonu takiben ortaya çıkar. Bu durum 2-3 günden bir kaç haftaya kadar sürebilir, ıslak veya kuru öksürükle birlikte görülür.

Bronşitin diğer belirtileri arasında akciğerlerde mukus birikimi, ateş, boğaz ağrısı ve yorgunluk halidir. Dinlenme bronşit tedavisinde ilk kullanılan yöntemdir. Yeterince dinlenip bazı gıdaları arttırarak hastalığın daha kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz.

Öksürükler şiddetleniyorsa ve göğüs ağrıları başladıysa bir doktora görünmeniz tavsiye edilir.

Bronşit İçin Önerilen Gıdalar

Sarımsak: Sarımsak bakteriyel ve viral enfeksiyonları geçirmek için kullanılabilecek doğal bir antibiyotiktir.

Hastalık sırasında sarımsak tüketimi arttırılarak vucuda enfeksiyonla mücadelesinde destek olunabilir. Sarımsakta bulunan “quercetin” adı verilen kimyasal madde akciğer dokusu iltihabına neden olan enzimleri baskılar.

Mantar: Shiitake, reishi ve maitake mantarları doku hasarını en aza indirerek akciğerlerin iyileşmesine yardımcı olabilir.

Bu tür mantarlar vucudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve viral hücreleri yok etme becerisini arttırır.

Nane: Nane bronşit tedavisine direk etkili değildir ancak hastalık nedeniyle yaşanan belirtilerin hafifletilmesi için kullanılabilir.

Nane içinde bulunan mentol akciğerlerdeki mukus birikimi kırıp, öksürük yoluyla vucuttan atılmasına yardımcı olur.

Zencefil: Zencefil geleneksel olarak ishal, hazımsızlık ve mide ağrısı gibi gastrointestinal semptomların tedavisine yardımcı olması amacıyla kullanılmaktadır.

Bununla birlikte iltihap önleyici özelliği ile özellikle akut bronşit tedavisinde kullanılabilir. Özellikle kuru öksürük ve balgam sömek için zencefil çayı ve nane çayı içebilirsiniz.

C Vitamini: Güçlü bir antioksidan olan C vitamini bronşitten daha kısa sürede kurtulmanızı sağlayabilir.

C vitamini yönünden zengin kırmızı biber, maydanoz, kekik, koyu yapraklı sebzeler, brokoli, Brüksel lahanası, kivi, portakal ve çilek gibi gıdaları hastalık döneminde daha fazla tüketebilirsiniz. Ekstra C vitamini için doktorunuza danışarak C vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.

Bronşit Tedavisi İçin Doğal Yöntemler

Buhar: Kış aylarında kapalı mekanlarda kullanılan ısıtma sistemleri içerdeki havayı kurutarak öksürüğü ve boğaz ağrısını artırır. Sıcak ve nemli hava ise bronşit nedeniyle oluşan öksürüğü hafifletir.

Bir buhar cihazı alabilir ya da kalorifer peteklerinin üzerine yarım kase su koyarak havanın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Sıcak bir banyo burun tıkanıklığını alırken ciğerlerdeki mukusu yumuşatarak öksürükle birlikte dışarı atılmasına yardımcı olur.

Okaliptüs Yağı: Öksürüğü hafifletmek ve ciğerlerinizi açmak için okaliptüs yağı kullanabilirsiniz. Bir tencere içinde 3 su bardağı suyu kaynattıktan sonra içine 10-15 damla okaliptüs yağı damlatın ve buharını yavaşça soluyun. Buhar azalana kadar solumaya devam edebilirsiniz.

Bu uygulama ile boğazınız rahatlayacak ve ciğerlerde biriken mukus çözülerek öksürük yoluyla atılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder