Doğumdan itibaren bebeğinize Sağlık Bakanlığınca yapılan ücretsiz aşıların listesi ve açıklamalarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz
Hepatit B aşısı: Hepatit B virüsünün neden olduğu, halk arasında "Sarılık" adı ile bilinen ve karaciğerin iltihabı şeklinde kendini gösteren bir enfeksiyon hastalığıdır. Doğum ağırlığı 2000 gramdan düşük olan bebeklerin aşıları geciktirilir.
BCG ( Verem ) aşısı: Tüberküloz yani verem mikrobuna karşı bağışıklık sağlayan aşıdır. Aşı yapıldıktan yaklaşık 8 hafta sonra yapılan yerde iz bırakarak iyileşen cilt reaksiyonu olur.
Difteri, Boğmaca, ve Tetanoz aşısı: Difteri, boğmaca ve tetanoz enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar.
Polio ( Çocuk Felci ): Canlı ( OPA ) ve inaktif ( IPA ) olmak üzere iki tip polio aşısı vardır. 2,4,6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde kas içine uygulanır. 6. ve 8. ayda ağızdan damla olarak ayrıca verilir. Evde immün yetmezlikli bir hasta varsa çocuğa OPA yerine IPa yapılır.
Hemofilus in fluenza ( Hib ) aşısı: Özellikle süt çocukluğu döneminde en sık menenjite neden olan hemofilus influenza bakterisine karşı olan aşıdır. Halk arasında menenjit aşısı olarak da bilinir.
KKK ( Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak ) aşısı: Üçlü bir aşıdır. 1 yaşında ve ilköğretim 1. sınıfta olmak üzere toplam 2 kez uygulanır.
Konjuge Pnömokok aşısı: Pnömokok bakterisinin neden olduğu zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjit hastalığına karşı bağışıklık sağlar.
Suçiçeği ( Varisella ) aşısı: Bir yaşında uygulanan bir aşıdır aşılama sonrasında 6 hafta salisilat ( Aspirin ) kulllanılmaması önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder