Bebeklerde görülen kulak ağrısı yaygın olarak gözlenmektedir ve dikkate alınması gereken bir problemdir. Kulak bölgesinde oluşan iltihaplanmalardan, çeşitli enfeksiyonlardan ya da başka bir hastalığın tetiklemesi sonucu bebeklerde kulak ağrısı meydana gelebilmektedir. Kulak ağrısı fark edildiğinde en kısa sürede doktora gitmekte fayda vardır. Kulak ağrısı ciddi bir problemdir, fakat bebeklerde kulak ağrısına iyi gelen birçok etken bulunmaktadır. Sebepler iyice araştırılmalı ve ona göre tedavi şekli belirlenmelidir.
Bebeklerde kulak ağrısına iyi gelen yöntemler nelerdir?
- Anne sütü ısıtılıp kulağa 1-2 damla damlatılırsa ağrıyı hafifletebilmektedir. Çünkü anne sütü antibakteriyel özellik göstermektedir. Ayrıca zeytinyağı, üzüm çekirdeği yağı da aynı etkiyi gösterebilmektedir. Fakat kulakta akıntı varsa bu yöntemler yapılmadan direkt olarak doktora gidilmelidir.
- Kulak ağrısını geçirmek için havlu ya da mendilin sıcak suya batırılarak kulağa bastırılması da uygulanabilecek bir diğer yöntemdir. Bu şekilde ağrıya neden olan yüksek ateş de geçmektedir.
- Eğer kulak ağrısı enfeksiyon sebebiyle oluştuysa antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Buna ek olarak da enfeksiyonun neden olduğu ağrıyı dindirmek için ağrı kesiciler verilmektedir.
- Bebekleri korumak için 5 yaşını geçmemiş çocuklara menanjiti önlemek için yapılan kısaltması Hib olan Hemofilus İnfluenza Tip B aşısı yapılabilmektedir. Ayrıca 6 aylıktan büyük bebeklere yapılan grip aşısı da kulak ağrısına iyi gelmektedir. Bu aşılara uzman bir kişinin kontrolüne girildikten sonra karar verilmelidir.
- Bebekleri sigara dumanından uzak tutmak da kulak ağrısını engelleyen faktörlerden bir tanesidir.
- Olası riskleri engellemek için bebeğin elleri sürekli olarak temiz kalacak şekilde yıkanmalıdır. Çünkü bebekler sürekli olarak ellerini kulaklarına götürmektedir ve mikrop riski bu yüzden artmaktadır. Ayrıca, ebeveynler de ellerini sık sık yıkamalıdır.
- Ayrıca bebekler en az 6 ay olmak üzere emzirilmelidir. Yapılan araştırmalara göre mama ile beslenen bebeklerde kulak ağrısı görülme riski emzirilenlere göre daha fazla olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder