Rota Virüsü Nedir?
Rota Virüs, altı ay ile iki yaş arasında görülen yoğun ishal ayrıca mide ve bağırsak iltihaplarına yol açan, çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde enfeksiyona neden olan bir virüs türüdür. Kuluçka dönemi 2 ile 5 gün arasında değişiklik gösterir. Ateş, kusma ve ishalle birlikte seyreder. Ateş ve kusma kuluçka döneminin ilk zamanlarında 3-4 gün içinde geçebilir. Ama ishal 10 güne kadar seyredebilir. Her çocuğun 5 yaşına kadar en az bir kere rota virüsü nedeniyle hastalandığı görülmektedir. Rota Virüsü birkaç kez de bulaşabilir.
Rota Virüs Nasıl Bulaşır? Virüsten Nasıl Korunuruz?
Ağız ve dışkı yoluyla bulaşmaktadır. Bağırsak hücrelerini etkilediğinden farklı bağırsak hastalıklarına da yol açabilir. Özellikle kış aylarında görülen virüs yenilen yiyecek içeceklerle, Virüsü taşıyan ellerle temas edilmesi halinde, tuvalete girdikten sonra ellerin yıkanmaması yoluyla bulaşır
Bebeğimizin korunmasız ve alışkanlıklarını bizim öğrettiklerimiz ile kazandığı yaş aralığında tehlike arz eden virüsün, bulaşmasını engellemek için en çok dikkat edilmesi gereken şey, temizlik faktörüdür. Tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkmayı genellikle unutan minikler rota virüs tehlikesi altındadır. Çocuğunuza bu eğitimi vermeyi kesinlikle ihmal etmeyiniz. Çocuğunuzun koluna takacağınız renkli ve hafif bir takı, ona tuvalet sonrası ellerini yıkması gerektiğini hatırlatabilir. Başkaları tarafından kullanılan tuvaletleri ve eşyaları çocuğunuzun kullanması yoluyla da bulaşır. Bu nedenle bebeğinize oynaması için oyuncak olmayan eşyalar vermeyin. (Tabak,bir süs eşyası, gazete,kitap vb.) Oyuncaklarını elinizden geldiğince steril tutmaya çalışınız. Özellikle emekleme sürecinde bebeğiniz sürekli yerde ve virüse sebep olacak etmenlerle iç içe yaşamaktadır.
Evinizi ne kadar temiz tutmaya özen gösterseniz de virüsün bulaşmasını engel olamayabilirsiniz. Ama ne olursa olsun temizlik konusunda elinizden geleni yapmalısınız. Eğer bu konuda dikkatli davranırsanız, bebeğinizin/çocuğunuzun geçirebileceği diğer hastalıklara karşı da önlem almış olursunuz.Evinizin temizliğinin dışında ellerinizi sık sık yıkamanız virüsün tensel temasla bebeğinize geçmesini önler. Kıyafetlerini sık sık değiştirmelisiniz. Çocuğunuz okulda, kreşte, kucağa alındığı bir elde, kontrole götürdüğünüz hastanede her yerde bu virüse maruz kalabilir. Rota virüsün bulaştığı dönemde çocuğunuz kreşe yada okula bir süre gönderilmeyerek evde istirahat etmelidir. Bu diğer çocuklara bulaşmaması için de önemli bir faktördür.
Rota Virüs İçin Tedavi Yöntemi Nedir?
Tedavi için herhangi bir ilaç verilmemektedir. Diğer enfeksiyonlarda uygulanan antibiyotik tedavisi de yapılmamaktadır. Öncelikle vücutta kaybedilen su ve tuz miktarının yükseltilerek vücut direncinin yeniden yükseltilmesi hedeflenir. Bunun için bebeğinizin/çocuğunuzun bol sıvı alması ve ishale uygun yiyecekler yemesi gerekmektedir.şeker-tuz karışımı ile susama sağlanabilir. Muz, patates püresi , yoğurt ve pirinç gibi gıdalar tüketmesi ishal tedavisinde faydalı olacaktır. Bu dönemde bebeğinize/çocuğunuza, kesinlikle yağlı ve soslu yiyecekler vermeyiniz. Emziriyorsanız emzirmeye devam etmelisiniz. Eğer bebeğinizin/çocuğunuzun yeterli sıvı tüketmesi sağlanamıyorsa serum tedavisi önerilir.İshalini tamamen durduran bir ilaç tedavisi yapılmaz. Bu yaşanması gereken bir süreçtir. Önemli olan bu süreçten ne kadar az zararla çıkabildiğimiz… Unutmayalım ki; bebeğimiz/çocuğumuz her hastalandığında ilaçlara sarılmak da onun metabolizmasına farklı zararlar vermekte ileride farklı rahatsızlıklara yol açmaktadır.
Rota Virüs Enfeksiyonları Nasıl Önlenir?
Yeni geliştirilen aşıların (RotaTeq® ve Rotarix®) enfeksiyon oranlarını azalttığı, enfeksiyonla gelişen ağır hastalıkları engellediği görülmüştür. Rota virüs aşısı 2 ayın üzerindeki bebeklere, ilk dozu 3. aydan önce başlanmak koşulu ile 2 ya da 3 doz olarak ağızdan uygulanmaktadır.
Ülkemizde bu aşılar devlet tarafından karşılanmadığından, eczanelerden temin edilerek sağlık ocaklar yada hastanelerde yaptırılmaktadır. Aşıların fiyatları ise şu şekildedir.
ROTATEQ : 2 x 114.01TL
ROTARIX : 3 x 142.32TL
Aşının kullanımının yaygınlaştırılması sonucunda tüm dünya ülkelerinde çocuk ölümleri azaltılabilecektir. Üzgünüm ki; bu enfeksiyon daha çok aşının kullanımının maddi nedenlerle sağlanamadığı az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Aşı dışında en etkili korunma yöntemi daha önce de belirttiğim gibi temizlik ve ellerin sık yıkanmasıdır. Bunu bir yaşam tarzı haline getirmek, hayatımızın her döneminde bize yararlı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder