arasına yapıştırın. AdSense kodunuz ANNE BEBEK PORTALI: Renk Değişimleri

17 Aralık 2016 Cumartesi

Renk Değişimleri

Gebelik Lekesi
(Yüz ve boyundaki renk değişimleri)

Aynı zamanda ‘gebelik maskesi’ olarak da bilinen kloazma, alında, yanaklarda ve boyunda kahverengi lekeler olarak ortaya çıkar. Cildi ultraviyole ışınlara karşı koruyan bronzlaşma pigmenti olan melaninin fazla salgılanmasından kaynaklanır.

Güneş ışığına maruz kalmak lekelerin rengini koyulaştırarak daha görünür olmalarını sağlar; dolayısıyla dışarı çıktığınızda cildinizi yüksek faktörlü (30 veya üstü) güneş kremleri ve/veya bir şapkayla koruyun. Lekelerin göze hoş görünmediğini düşünüyorsanız onları uygun renkte bir fondötenle kapatabilirsiniz. Bu lekeler, bebeğinizin doğumundan itibaren üç ay içerisinde kaybolmaya başlayacaktır.

Linea Nigra
(Karında dikey doğrultuda uzanan koyu çizgi)

Linea Nigra, kalınlığı 1 santimetreye kadar çıkabilecek, midenin ortasından aşağı doğru, göbek deliğini geçecek şekilde dikey doğrultuda uzanan, koyu renkli bir çizgidir. Genellikle ikinci üç ay içerisinde ortaya çıkar ve bebeğiniz büyüdükçe ona uyum sağlamak amacıyla kaslarınızın gerildiği ve ayrıldığı bölgedeki cildin renklenmesinden kaynaklanır.

Bu renkli çizgi doğumdan sonra birkaç hafta içinde kaybolur, ancak yine de kuruluğu gidermek için cildinizi nazik bir şekilde ovmanız gerekebilir. Meme uçları, lekeler ve çillenmeler gibi ciltteki diğer renkli bölgelerin de koyulaştığını görebilirsiniz; ancak bunlar da zamanla geçecektir.

Bu renk değişimleriyle ilgili başka ne yapabilirim?

Hem gebelik lekesi hem de linea nigra için folik asit takviyesi alıp, tam tahıllı gıdalar ve lifli yeşil sebzeler gibi folat (folik asidin doğal formu) açısından zengin gıdalarla beslenin. Araştırmalar, folik asit eksikliğinin ciltteki renk değişimini artırabileceğini göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder