Karanfilin insan sağlığı açısından bir çok faydaları var.Düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde hem lezzet kaynağı hemde şifa kaynağıdır..
Anayurdu Moluk Adaları olan tropik bir ağacın karanfil adı verilen kurutulmuş çiçek tomurcukları baharat olarak kullanılır. Yılda 2 kez tomurcuklanir ve 75 yaşına kadar yaşayabilir.
Bu mucizevi bitkinin faydalarını şöyle sıralayalım:
- Antiseptiktir. Bakteri ve mikropları kırar.
- Diş ağrılarına iyi gelir. ağrı kesici ve hafif uyuşturucudur. Bu etkilerinden yararlanılarak diş ağrısını kesmekte kullanılır. Bir adet karanfil tohumu ağıza alınır. Ağrıyan çürük dişin yakınma getirilir ve bir süre orada tutulur ya da gene piyasada satılan karanfilyağı biraz pamuğun üzerine damlatılır ve pamuk ağrıyan dişe bastırılır.
- Ağız kokusu ve mide hastalıklarına iyi gelir.
- Gaz söktürücü özelliği vardır.
- Uyarıcıdır.Özellikle sindirim sistemi üzerinde uyarıcı etki yapar
- Beden ve zihin yorgunluğuna iyi gelir..
- İştah açıcı özelliği vardır.
- Öksürüğe iyi gelir ve bağışıklığı güçlendirir.
- Cilt üzerinde kullanımında böcek ısırmalarına, romatizma, eklem ağrılarına ve kas ağrılarına iyi gelir.
- Kan dolaşımını rahatlatır. Kandaki şekeri düzenler.
- Cinsel uyarıcı etkisiyle performans arttırıcıdır.
Karanfil Çayı nasıl hazırlanır..
Kurutulmuş 7 diş karanfili havanda iyice toz haline gelinceye kadar dövün. İçeceğiniz bardak kadar suyu kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve karanfil tozunu suya atın. Demliğin kapağı kapalı halde 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. Çayın güçlü olması için 20 dakika demleyebilirsiniz. Eğer bir seferde daha çok karanfil çayı hazırlayarak depolamak isterseniz buzdolabında 2-3 gün dayanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder