Romatizma: Çörek otunda bulunan thymoquinone, dithymoquinone ve timol bileşenler antioksidan etkiye sahip ve bu bileşenlerin iltihap önleyici özelliği bulunuyor. 2007 ve 2011 yılında yapılan 2 farklı araştırmaya göre düzenli olarak çörek otu veya çörek otu yağı tüketmek romatizmaya bağlı iltihabı azaltarak hastalığın belirtilerini hafifletiyor.
Bağışıklık Sistemi: Laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan ve sonuçları 2010 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre çörek otu yağı radyasyona maruz kalan canlılarda bağışıklık sistemini güçlendirerek zararlı ışınların vücuttaki olumsuz etkisini azaltıyor. Bu nedenle radyoterapi tedavisi gören hastalarda ışınların yan etkisini hafifletmek için önerilen gıdalar arasında yer alıyor.
Astım: Çörek otunun iltihap önleyici özelliği iltihaplı diğer hastalıkların tedavisinde kullanılmasını da sağlıyor. Hava kanallarının iltihabı nedeniyle görülen astım bu hastalıklar arasında yer alıyor. Çörek otu, hava kanallarında oluşan iltihabın azaltılmasına yardımcı olması için öneriliyor.
Alerjiler: Çörek otunda bulunan omega 3 yağ asitleri geleneksel alerji ilaçlarının etkisini arttırarak alerji belirtilerin hafiflemesine yardımcı oluyor.
Saçlar: Çörek otunun saça faydaları konusunda yapılmış bilimsel araştırma sayısı yetersiz olmasına karşın pek çok kişi tarafından saç bakımında kullanılmaktadır. Çörek otu yağı saçları nemlendirir, saç tellerini güçlendirir ve saçın sağlıklı olarak uzamasına yardımcı olur.
Boğaz Ağrısı: Çörek otu çayı akut bademcik iltihabı ve gırtlak dokusunun iltihaplanması nedeniyle görülen boğaz ağrılarına iyi gelir.
Ameliyat İzleri: Bu konuda yapılan çalışmalar, ameliyat sonrası operasyon yapılan bölgeye düzenli olarak çörek otu yağı sürmenin ameliyat sonrası oluşabilecek yara izlerini önemli oranda ortadan kaldırdığını göstermektedir. Ancak bu araştırmalar sadece laboratuvar hayvanlarıyla sınırlıdır ve insanlar üzerinde aynı etkiye sahip olup olmadığı konusunda henüz yeterli bilgi bulunmamaktadır.
Epilepsi: Medical Science Monitor dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre çörek otu geleneksel tedavi yöntemlerine direnç gösteren çocuklarda epilepsi nöbetlerinin sıklığını azaltıyor. Bu araştırma yaşları 13 ay ve 13 yaş arasında değişen, en az 1 aydır epilepsi tedavisi gören 20 çocukla yapılmış ve düzenli olarak çörek otu özü verilen çocuklarda belirgin oranda epilepsi nöbeti sayısının azaldığı tespit edilmiş.
Migren: Çörek otu yağı geleneksel olarak migrene karşı kullanılmaktadır. Bunun için atağın ilk belirtilerini hissettiğinizde ensenize, gözlerinizin üstüne ve alnınızda saçların başladığı yere çörek otu yağı sürün. Başınızın üst kısmı ağrıyorsa parmak uçlarınızı çörek otu yağına batırarak bu bölgeye dairesel hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Burun deliklerinin iç kısmına 1-2 damla çörek otu yağı sürerek derin nefes almak daha kısa sürede sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
Diş Ağrısı: Diş ağrısı nedeniyle ilaç kullanmak istemiyorsanız ağrıyan bölgeye ve çevresine bir miktar çörek otu yağı sürebilirsiniz. Ayrıca 1 çay bardağı ılık suya 6-7 damla çörek otu yağı damlatıp düzenli olarak gargara yapmak diş eti ve diş ağrısına iyi gelir.
Enerji: Düzenli olarak çörek otu tüketmek enerji verir ve özellikle mevsim değişimlerinde görülen halsizliğe iyi gelir.
Diyabet: Çörek otu İran başta olmak üzere çeşitli ülkelerde diyabet tedavisinde kullanılan doğal ürünler arasında yer almaktadır. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda çörek otunun özellikle tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini dengelediğini ortaya koymaktadır.
- Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.
- İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir.
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
- Kan şekerini düzenler.
- Yorgunluk halini giderip zindelik verir.
- Damar sertliği, damar tıkanıklığı hastalıklarını önler.
- Tansiyon ve kolestrol'ün normale dönmesini sağlar.
- Cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Vücuttaki zehirleri süzerek atar.
- İdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.
- Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
- Alerjiyi önler.
- Savunma sistemini dengeler.
- Hormon sistemini ve ruh halini sağlamlaştırır.
- Saç dökülmesi ve kepeğe karşı haricen sürülür.
- Grip, nezle, baş ağrısına burundan damlatılarak (3 damla) kullanılır.
- Göze 2 damla damlatılırsa, gözdeki mikropları öldürür.
- Ağrıyan yerler çörek otu yağı ile ovulur.
- Omega 3 ve omega 6 içerir.Çocuklarınız için çok faydalıdır.
ÇÖREK OTU YAĞININ KULLANIMI:
- Hassas, zarif ciltler için doğal nemlendiricidir.
- Saçı besleyip güçlendirerek dökülmesini önler.
- Saç dökülmesi için, kepeğe karşı saç diplerine friksiyon şeklinde uygulanır.
- Saçların beyazlanmasını önler ve durdurur. Günde 3 defa bir çay bardağı suya veya şekere 4 damla damlatılarak alınır.
- Sinüzit için, sabah-akşam burundan 1-2 damla damlatılır.
- Sağlıklı cilt için, bir çorba kaşığı çörek otu yağı ile bir çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılır. Bu karışım ile yüz ovulur. bir saat devam edilir. Sabunla yıkanır. ve durulanır.
- Yüksek tansiyon için, kahvaltıdan önce her sabah 2 diş sarımsakla birlikte herhangi bir içeceğe bir çay kaşığı çörek otu yağı karıştırılarak alınır.
- Uyku bozukluğu için, balla karıştırılmış herhangi bir sıcak içeceğe bir çay kaşığı çörek otu yağı ilave edilip akşamları içmeye devam edilir.
ÖNEMLİ NOT:
Öncelikle tansiyon, epilepsi, kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve herhangi bir diğer hastalık nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız çörek otu, çörek otu yağı veya takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktorunuzdan olası yan etkiler hakkında bilgi almalısınız.özellikle hamilelik ve emzirme döneminde sadece doktor kontrolünde yapılmalıdır. Çörek otu yağı cilt üzerinde kullanıldığında bazı kişilerde kontakt dermatite yol açabilir. Kaşıntı, kızarıklık ve cildin pullanması kontakt dermatit belirtileri arasındadır. Yüksek dozlarda çörek otu yağı tüketimi böbrek veya karaciğer tahribatına neden olabilir.
- Çörekotu yeterli miktarda omega-3 içerir, buna ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder