arasına yapıştırın. AdSense kodunuz ANNE BEBEK PORTALI: Güneş çarpmasına karşı neler yapmalıyız?

13 Mart 2013 Çarşamba

Güneş çarpmasına karşı neler yapmalıyız?











NELER YAPMALIYIZ:

- Hasta gölge bir yere götürülmeli.

- Nasıl yapabiliyorsa, hasta çok hızlı bir şekilde soğutulmalı.

- Vücut sıcaklığını takip edilmeli, sıcaklık 38 - 39º C’ye düşünceye kadar soğutmaya devam edilmeli.

- Alkollü içecekler kesinlikle verilmemeli.

- Bilinci ve davranışları normalse içecek bir şey verilmeli.

Eğer bilinci yerinde değilse içecek bir şey verilmemeli, boğulmasına neden olabilirsiniz.

- Kusuyorsa yan yüzükoyun yatırılmalı.

- Çok acele tıbbi yardım çağırılmalı.

- Belirtiler ortaya çıkar çıkmaz doktor çağrılmalı. Bu arada hastanın ateşi düşürülmeye çalışılmalı. Ateş 38º C’a kadar düşürülebilir ama daha aşağı inerse hastanın dolaşım şokuna girebileceği unutulmamalı.

- Hastayı serinletmenin en iyi yolu soğuk su banyosudur. Güneş çarpmasına karşı en etkili yol güneşten ve sıcaktan korunmaktır. Bu amaçla bedenin aşırı ısınmamasına, güneş altında fazla kalmamaya, sıcakta bol ve serin tutan giysiler giymeye, sıcak iklimde çalışırken fazla su içip tuz almaya dikkat etmek gerekir.

- Güneş çarpması çoğunlukla dikkatsiz davranma sonucu oluşur. Özellikle yaz aylarında insanların bronzlaşma hevesleri ağır sonuçlara yol açabilir. Kısa sürede yanık bir tene kavuşmak isteyen çoğu kişi güneşe çıktıkları ilk gün çok uzun süre güneş altında kalır. Oysa bunun sıcak çarpmasının yanı sıra yanıklara da yol açması gibi ciddi sonuçları bulunur. En iyisi güneşe yavaş yavaş alışmak ve bu konuda aşırıya kaçmamaktır.

- Bu arada güneşe çıkarken güneş ışınlarının açısını da göz önüne almak gerekir. Güneşin en tehlikeli olduğu saatler öğle saatleridir. Güneş çarpması ya da ciltte oluşan lekeler, alerjik reaksiyonlar ve yanıklar için uzman bir doktora görünmeyi, en önemlisi tüm bunların küçük tedbirlerle önlenebileceğini unutmayın! 



Hastadaki bu belirtiler aşırı sıcak ortamda bulunmasından dolayı ise onu hemen sıcak ortamdan çıkartarak daha serin oksijeni bol olan bir ortama götürülmelidir. Ateşi var ise elbiseleri çıkartılması, vücudunun özellikle eklem bölgelerine ıslak bez koyulmalı ve silinmelidir. Bu sayede hastanın ateşi düşerken rahatlatmış olunur. Bu işlem hastanın ateşinin 37-38 derecelere kadar düşürülene kadar yapılmalıdır. Ancak 37 dereceden aşağı vücut ısısının düşürülmemesi gerekiyor. Hastanın düzenli olarak vücut ısıların ölçülmesi gerekiyor. Bütün bunlar uygulanıyor, belirtilerden 30 dakika içerisindeki herhangi bir iyileşme göstermiyorsa ve davranışlarında algılama bozukluğu yanlış anlama devam edip artış varsa hastanın hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekiyor

BEBEKLERDE,ÇOCUKLARDA VE YAŞLILARDA YAPMAMIZ GEREKENLER:

-Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatlerde, sabah 10:00 ile öğleden sonra 15:00 arasında çocuğunuzu direkt güneşte bırakmayın.
-Gölge kuralını öğretin. Gölgeniz kendinizden ufaksa çocuğunuzu güneşe çıkarmayın.
- Şapka, uzun kollu tişört gibi koruyucu elbiseler giydirin.
Bebek 6 aydan küçükse koruyucu krem sürmektense koruyucu elbise ve gölgelikli bebek arabası kullanın ve bebeği gölgede bırakın.
- Güneşten koruyucu kremler kullanın.
- Her iki ultraviyole dalgasına yani UVA ve UVB’ye karşı koruyucu ürünler kullanın. Koruma faktörü en az 15 olsun. Güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulayın. Eğer suda fazla kalıyorsa veya havluyla kurulanıyorsa tekrar tekrar sürün.
- UVA ve UVB’ye karşı yüzde 100 koruyuculuğu olan güneş gözlüğü taktırın. Kenarları kapalı gözlükleri tercih edin.
- Güneş ışınlarının yansımalarına dikkat edin, beyaz kum ve su ışınları yansıtır, bu gibi alanlarda korunmayı artırın. Dağlar da yüksekliği nedeniyle yüksek koruma gerektirir.
- Çocuğunuzun cildini arada muayene ederek benlerinde büyüme olup olmadığına dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder