arasına yapıştırın. AdSense kodunuz ANNE BEBEK PORTALI: Yaşlanmaya neden olan yiyecekler

12 Kasım 2014 Çarşamba

Yaşlanmaya neden olan yiyecekler

Vazgeçemediğiniz gıdalar sizin erken yaşlanmanıza neden olabilir.Kimse erken yaşta yaşlı bir cilde ve görünüme sahip olmak istemez.Bazı gıdaları ne kadar çok sevsenizde aslında sizin sonunuzu hazırladığını bilmelisiniz..Ya o gıdalar vazgeçeceksiniz,yada erken yaşlanmaya merhaba diyeceksiniz..

Şeker 

Şeker, cildi hızlıca yaşlandıran yiyeceklerin başında gelir. Cildin yorgun gözükmesine ve kırışıklıkların oluşmasına neden olur. Ciltteki kolajen ve elastinlere zarar veren şeker, cildin esnek ve canlı duruşunu bozar. Ciltteki kolajenler zarar görmeye başladığında tekrar yenilenmez ve hızla yaşlanmaya sebep olur. Kek, çikolata, şekerlemeler, kahvaltılık gevrekler hatta bazı makarna çeşitleri bile şeker içerir. Bu sebeple yiyecekleri tüketirken ne kadar şeker içerdiklerine mutlaka göz atın

Tuz 

Tuz, cilde çok büyük ölçüde zarar vermez ama kötü görünmesine neden olur. Göz altındaki mor halkalar, torbalar ve yüzdeki şişliklere tuz neden olur. Cips, dondurulmuş patates ve makarna sosları gibi yüksek oranda tuz içeren besinler tükettiğinizde vücudunuz su tutar ve kaslarınız bundan kötü etkilenir. Beslenme uzmanları, tuzu hayatımızdan tamamen çıkarmak yerine yeterli miktarda potasyum tüketerek vücutta denge kurmayı öneriyor. Potasyum, tuzun neden olduğu negatif etkileri önler. Muz, yoğurt, patates ve kurutulmuş meyvelerde yüksek oranda potasyum bulunur ve düşük kan basıncı gibi tuzun olumsuz etki ettiği hastalıkları önler.

 Yapay tatlandırıcılar 

 Son yapılan bir araştırmaya göre yapay tatlandırıcılar, bağırsak florasını değiştirerek sindirime olumsuz etki eder. Bu etkiler, vücuda genellikle insülin direnci ve gizli şeker olarak yansır. Yapay tatlandırıcılar; aspartan, sakarin ve sukraloz içerir. Bu tatlandırıcılar, puding, şekerlemeler, sakızlar, meyve suları, dondurma ve meyveli yoğurtlar gibi pek çok yiyeceğin içinde bulunur. Bu sebeple tüketirken çok dikkatli olmak gerekiyor.

Doymuş Yağlar

Yağlı etler, süt ürünleri ve Hindistan cevizi yağı gibi çok fazla doymuş yağ içeren gıdalarla beslenmek damarların sertleşmesine ve yaşlanmaya neden olur. Doymuş yağ içeren gıdalar yalnızca kalp sağlığını olumsuz etkilemiyor. Yapılan araştırmalarda doymuş yağın, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan cilt lekelerine neden olduğu da ortaya çıktı.


Asitli içecekler

Şeker ve yapay tatlandırıcılar içeren asitli içecekler, cilt için büyük risk taşıyor. Kolanın içinde bulunan fosforik asit de cildin hızlı yaşlanmasına neden oluyor. Fosforik asit aynı zamanda kemiklere de zarar veriyor. Yapılan bazı araştırmalarda fosforik asit içeren içecekler tüketen kişilerde daha az kemik yoğunluğu bulunduğunu ortaya koydu. Daha düşük kemik yoğunluğuna sahip kişilerde erken yaşta osteoporozz (kemik hastalığı) yakalanma rsiki daha yüksek oluyor.

Nitrat

Salam, sosis, sucuk ve jambon gibi şarküteri ürünlerinde bulunan nitratın kansorejen etkisi vardır. Ancak yapay olmayan nitrat, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur ve erken yaşlanmayı önler. Doğal nitrat, kan basıncını düşürür ve damarların iyileşmesine katkıda bulunur.

Gluten

Yapılan araştırmalarda glutenin küçük oranda yaşlanmaya neden olduğu ortaya koyuldu. Buğdayda bulunan bir proteinin ciltte inflamasyona (iltihaplanmaya) yol açtığı gözlemlendi. İnflamasyon, ciltte akne, rosacea ve egzama gibi deri hastalıklarına neden olur. Ayrıca inflamasyonun kemiklerin zayıflaması ve hafıza gerilemesi gibi yaşlanma süreçlerini hızlandırdığı da biliniyor. Uzmanlar, ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler gibi gluten içeren gıdaları aşırıya kaçamdan tüketmeyi öneriyor.

Ateşte pişmiş etler

Izgara ve mangal ateşinde pişirilmiş etler, pek çok kişinin vazgeçemediği bir lezzet olsa da aslında sağlık açısında büyük bir tehlike saçıyorlar. Yüksek ateşte pişirilen etler ve diğer yiyecekler, kansorejen madde üretir. Izgarada etlerinizi pişirirken kömürleşene kadar kızarmalarını beklemeyin. Etinizi üzerinde kömürleşme derecesine gelmiş parçalar varsa onları yemeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder