arasına yapıştırın. AdSense kodunuz ANNE BEBEK PORTALI: Doğurganlığı artıran vitamin ve mineraller

23 Aralık 2015 Çarşamba

Doğurganlığı artıran vitamin ve mineraller

Mükemmel bir dünyada, her kadının günlük multivitamin alması gerekiyor. Eğer siz hamile kalmaya çalışıyorsanız, hamile kalabilmek, bebeğin gelişimi ve bebeğin sağlığı için alacağınız vitaminler ve takviyelere daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor.
Mayo Clinik uzmanları, anne adaylarının vitaminleri takviye şeklinde almalarını önermiyor. Bunun yerine yediklerine ve içtiklerine dikkat ederek çok daha sağlıklı olunabileceğini belirtiyorlar.
Peki hamilelik öncesinde ve hamilelikte hangi vitaminlere ihtiyaç var ve bu vitaminler hangi yiyeceklerden alınabilir?

Beta karoten

Ne yapar: Bu çok önemli fitobesin hamile olduğunuzda muhtemelen erken düşüğü engelleyerek, hormonların düzenlenmesine yardımcı olur.
Nelerde bulunur: Havuç, kavun, balkabağı, tatlı patates, ıspanak, brokoli, lahana

B vitaminleri

Ne yapar: B vitaminleri tüm grubu yumurtlamaya yardımcı olur. Özellikle B6, hamileliği sürdürmek için gerekli olan progesteron düzeyini artırır.
Nelerde bulunur: Nohut, kepekli tahıllar, yapraklı yeşillikler, et ve yumurta

Bromelain

Ne yapar: Bu enzimlerin öncelikle vücutta proteini sindirir ve aynı zamanda bir döllenmiş yumurtanın implantasyonuna yardımcı olmaktadır. Doğru yumurtlama olduktan sonra yeterli miktarda alımı bunun için önemlidir.
Nelerde bulunur: Sadece ananasta bulunur.

C vitamini

Ne yapar: Bu bağışıklık artırıcı vitamini demir emilimini ve progesteron üretimini teşvik etmektedir. Luteal faz defekti, yetersiz progesteron ile karakterize sorunu bulunan kadınlar için C vitamini doğurganlığı arttırır. Sperm sağlığını ve hareketliliğini artırmaya yardımcı olur.
Nelerde bulunur: Narenciye, mango, domates, çilek, kiraz, bezelye ve patates

Kolin

Ne yapar: Bebek ve annenin beyin sağlığı için harika suda çözünür bir besindir. Kolin Sakat doğumları azaltmaktadırb
Nelerde bulunur: Yumurta sarısı ve karnabahar

Koenzim Q10 (CoQ10)

Ne yapar: Bu doğal enzim Kalp sağlığı için süperstar takviyedir. Yumurta ve sperm kalitesinin yaşa bağlı olarak azalmasını önleyebilir. Hayvanlar üzerinden yapılan testler bunu göstermektedir.
Nelerde bulunur: Balık, kalp ve böbrek gibi organ etleri, buğday tohumu

D vitamini

Ne yapar: D vitamini, yağda eriyen bir vitamindir. Seks hormonlarının düzgün üretimi için hayati önem taşımaktadır. Araştırmalar, infertil kadınlarda genellikle D vitamini seviyesinin düşük olduğu saptanmıştır. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan bir çalışmaya göre, kadınların büyük bölümünde D vitamini düşük seviyededir. D vitamini genel doğurganlığı iyileştirirken, vücuttaki iltihabı azaltır.
Nelerde bulunur: Güneş, somon, uskumru ve ton balığı yağı güçlendirilmiş süt ürünleri

E vitamini

Ne yapar: Uzmanlar yumurtanın gelişmesinde etrafında bulunan sıvının önemli olduğunu belirtiyorlar. Bu sıvıda önemli miktarda E vitamini bulunuyor. E vitamini aynı zamanda sperm sağlığını artırmaya yardımcı olur. Ayrıca iki cinsiyet için antioksidan özellikleri vardır.
Nelerde bulunur: Avokado, buğday tohumu yağı, tatlı patates, yapraklı yeşillikler, kepekli tahıllar, badem, fıstık ve fındık

Folik asit

Ne yapar: Folik asit, aslında B9 olarak bilinen B grubu vitaminlerin folat sentetik formudur. Folik asit, bebeğin düzgün nöral tüp yoluna girmesini sağlar. Bu durum hamile kalmak kadınlar için çok önemlidir. Genellikle doktorlar tarafından folik asit ilaçları verilir. Özellikle Amerikada kadınlar yeterli folat almadıkları için takviyelere yönelinir. Bu nedenle, günde en az 400 mcg (mikrogram) bir takviye almak kadınların hamile kalması için önemlidir. Folik asit, erkeklerin sperm sayısını arttırmaktadır. Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada diyetlerinde folik asit alan erkeklerin spermleri yüzde 20 oranında daha fazladır.
Nelerde bulunur: Fasulye, portakal suyu, yeşil yapraklı sebzeler ve zenginleştirilmiş tahıl

Demir

Ne yapar: Gebelik genellikle kadınları anemik hale getirir. Eğer hamile kalmadan önce demir seviyesi bir kadında düşük ise yumurtlama sorunları yaşaması muhtemeldir.
Nelerde bulunur: Et, yumurta, balık, fasulye, domates, pancar, brokoli, ıspanak, kabak ve tam tahıllı gevrekler

Omega-3 yağ asitleri

Ne yapar: İnsan vücudu doğal olarak üretmez. Omağe 3 yağ asitleri, rahim kan akışını artırır, yumurtanın serbest kalmasını sağlar ve hormonları dengeler. Ön çalışmalar fetal beyin gelişimi ve IQ seviyesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Nelerde bulunur: Tavuk, keten tohumu, keten tohumu yağı, somon, uskumru, morina, sardalye, hamsi, ringa, ceviz ve yumurta.

Selenyum

Ne yapar: Erkeklerde sperm hareketliliğini, kadınlarda ise östrojenı artırır.
Nelerde bulunur: Bezelye, fındık, yapraklı yeşillikler, kepekli tahıllar ve balık

Çinko

Ne yapar: Çinko sperm hareketliliğini artırmaya yardımcı olur ve sperm genel kalitesini artırı. Kadın üreme sağlığı içinde aynı derecede önemlidir. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri erken düşükle çinkonun düşük seviyede olmasının ilişkili olduğunu belirtiyor.
Nelerde bulunur: İstiridye, balık, et, yumurta, kümes hayvanları, buğday tohumu ve kabak çekirdeği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder